Pronađite pravi odgovorČESTA PITANJA

Iako je prijava bezbolna i laka, mnogo je novih informacija. Stoga smo za tebe odmah priredili i naveli odgovore na najčešća pitanja studenata.

Iako je prijava bezbolna i laka, mnogo je novih informacija. Stoga smo za tebe odmah priredili i naveli odgovore na najčešća pitanja studenata.

https://aticplus.me/wp-content/uploads/2021/11/newyork3.jpg
https://aticplus.me/wp-content/uploads/2021/11/bgn-slider-blue-corner-left-1.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://aticplus.me/wp-content/uploads/2019/04/blog-post-16-1280x1280.jpg
Kada najranije mogu da odem na Work Travel program?

Work Travel je sezonski program koji startuje najranije 15. maja. Međutim, datum polaska na program na zavisi od obaveza na fakultetu i posla koji student odabere (studenti mogu otići dvije sedmice ranije u Ameriku). Poslodavci u ponudama naglašavaju kog datuma posao počinje.

Koliko novca mogu da donesem sa programa?

Zarada zavisi od uslova koje poslodvac postavlja, mogućnosti nalaženja dodatnog posla, iznosa satnice, troškova smeštaja i hrane. Takođe, cifra koju ćete vratiti zavisii od vaših planova za poslednji, peti mjesec.

Koju američku vizu treba da dobijem za učešće na Work Travel programu?

Učesnici Work Travel programa dobijaju J-1 vizu. To je neuseljenička američka viza koja omogućava međunarodnim studentima da uđu u Ameriku i učestvuju na programima razmene.

Da li postoje još neki program razmjene pored Work Travel programa?

Da. Postoji više programa razmjene. Na našem sajtu možete pogledati detaljnije informacije o ostalim programima (Au Pair, High School Program, Internship, College Program).

Koliko dugo mogu da ostanem na Work Travel programu?

Prema uslovima koje propisuje američka vlada (Department of State), moguće je ući u Ameriku do 14 dana prije početnog datuma na DS – 2019 formularu, odnosno boraviti u Americi do 30 dana nakon isteka DS – 2019 formulara.

Šta je DS – 2019 formular?

DS – 2019 formular je dokument neophodan za dobijanje J-1 vize. Na njemu je konkretno naveden period u okviru koga student može da radi u Americi, a izdaje ga sponzorska organizacija sa sjedištem u Americi (Intrax) i dostavlja studentu preko lokalnog partnera (AYUSA).

Koliko dugo DS – 2019 formular može da važi?

DS – 2019 formular može da važi najviše 4 mjeseca u periodu od 21. maja do 10. oktobra.

Da li smijem da radim tokom petog mjeseca (grace period)?

Ne. Učesnici Work Travel programa smiju da rade samo dok važi njihov DS – 2019 formular.

Da li mogu da putujem van Amerike tokom trajanja Work Travel programa?

Studenti mogu putovati van i vratiti se nazad u Ameriku (npr. Meksiko, Kanada i slično) u toku trajanja programa, ali samo u periodu u kome im važi DS – 2019 formular. Ovakav put mora da bude najavljen Intrax – u najmanje dvije nedjelje prije planiranog polaska. Vrlo je bitno da student na vrijeme izvadi vizu za ulazak u zemlju koju želi da posjeti (ukoliko mu je viza neophodna). Ukoliko Work Travel učesnik putuje po isteku DS – 2019 formulara, ne bi mogao da se vrati u Ameriku sa postojećom vizom već bi morao direktno da se vrati kući. Dakle, peti mjesec možete iskoristi samo za putovanja po Americi.

Da li smijem da radim dodatne poslove u toku trajanja Work Travel programa?

Studenti mogu raditi dodatne poslove tokom trajanja njihovog DS – 2019 formulara, ali takvi poslovi ne smiju da utiču na posao naznačen na DS – 2019 formularu. Novo: Studenti su u obavezi da sponzoru (Intrax) prijave drugi posao kako bi sponzor provjerio da li posao i poslodavac ispunjavaju zahtjeve J1 programa.

Da li treba da plaćam poreze na dohodak i koji su to porezi?

Studenti ne plaćaju nijedan drugi porez sem federalnog, državnog i lokalnog. Prema tome, ako se Work Travel kandidatu naplate Social Security ili Medical Care takse kroz odbitak od plate, to se odmah mora prijaviti poslodavcu kako se ovo više ne bi dešavalo i kako bi se ove takse vratile studentu.

Da li se naplaćeni porezi na dohodak refundiraju?

Da. Studenti apliciraju za povraćaj poreza početkom naredne kalendarske godine (studenti koji su bili na programu 2021. godine, apliciraće početkom 2022. godine).

bt_bb_section_top_section_coverage_image
Budite uvjek u toku

POSLEDNJE VIJESTI

O nama
VAMA POSVEĆENI
Osnivač programa je američka vlada, a sprovodi ga Atik Plus u saradnji sa renomiranim američkim sponzorom INTRAX WORK TRAVEL.
Naše lokacije
GDJE SE NALAZIMO?

PODGORICA

City Kvart zgrada Zetagradnje faza "I", lokal 6

KOTOR

Stari Grad, treći sprat zgrade gdje se nalazi fakultet za Turizam i hotelijerstvo
Zapratite nas
AGENCIJA ATICPLUS
Pratite nas na Facebooku i Instagramu i budite uvjek u toku sa poslednjim ponudama.
O nama
VAMA POSVEĆENI
Osnivač programa je američka vlada, a sprovodi ga Atik Plus u saradnji sa renomiranim američkim sponzorom INTRAX WORK TRAVEL.
Naše lokacije
GDJE SE NALAZIMO?
Podgorica: Siti kvart
Kotor: Stari grad
Zapratite nas
Agencija Aticplus
Pratite nas na Facebooku i Instagramu i budite uvjek u toku sa poslednjim ponudama.